diumenge, 23 d’octubre del 2011

La llengua oral formal

A la sessió de COED de la setmana passada vam treballar molt la llengua oral, en concret la llengua oral formal. Són molt importants les diferents parts que hi podem trobar i les diferents característiques:


Per una banda tenim els Trets Contextuals:

  • Caràcter no universal  i aprenentatge escolar.
  • Acústica, efímera i produïda en temps real.
  • Context compartit, espai i temps coincideixen, amb una comunicació relativament unidireccional. Hi ha una sola direcció però hi ha un grau d'interacció amb la mirada, es capta la resposta dels oients, veus si t'escolten o no i et sents d'una manera o altra.


Seguidament trobem els Trets Textuals:

  • Formal, no és espontani, està pensat i té unes normes, i generalment monologada, és a dir, que parla una persona, són situacions expositives.
  • Informativa, planificada, estructurada, que està preparat i de tema sovint especialitzat. El grau de planificació diferencia una situació formal d'una informal.
  • Repetitiva, has de tenir clares les idees que vols transmetre i anar-les repetint. L'escrit és no repetitiu, però l'oral si que pot repetir idees, perquè no es pot tornar enrere com a l'escrit si et perds. Amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals, el 35% de l'atenció està posada a la paraula, la resta va a la comunicació no verbal. El llenguatge no verbal ajuda a transmetre el missatge, el completa, l'afina, l'enfoca...


Per últim hi ha els Trets Lingüístics:

  • Paper fonamental dels trets suprasegmentals: el to, el volum, el ritme, l'entonació...
  • Ocurrència d'elements díctics(fan referència al context: aquí, jo, ell, allà...), interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts(canvi d'ordre dels elements de la frase), el·lipsis(ometre algun terme), canvis de direcció sintàctica, etc.
  • Correcció normativa i ús de la varietat estàndard.


Entre l'oral i l'escrit hi ha moltes diferències. No són contraris, són com una línea contínua, hi ha situacions que s'assemblen més a l'escrit i altres més a l'oral. Tenen trets característics particulars.


He buscat informació i he trobat un llibre que parla exactament de la llengua oral formal. Es titula: Didàctica de la llengua oral formal. Té diferents autors com Anna Cros Alavedra, Juli Palou Sangrà, Maria Grau Trruell, Josep M Castellà Lidon i Cristina Ballesteros Gómez. El llibre és de l'editorial Grao i es va publicar el 2002.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada